Zoeken
Kies uw taal
1 november 2023

Griepvaccinaties 2023

Griepvaccinaties

De jaarlijkse griepvaccinaties en pneumococcen vaccinaties wordt in 2023 door onze praktijk gegeven in week 46 en 47. U krijgt hiervoor een persoonlijke schriftelijke uitnodiging.

De griepvaccinaties zullen gegeven worden in week 46 en week 47 (vanaf maandag 13 november 2023).
Helaas zijn de uitnodigingsbrieven laat verstuurd, wij hopen op uw begrip hiervoor.

Indien u in aanmerking komt voor de pneumococcen vaccinatie, zal deze uitnodiging toegevoegd zijn.

De uitnodigingsbrief voor de griepvaccinatie en, als u dit jaar daarvoor in aanmerking komt, de pneumococcen vaccinatie voor de bewoners van Ter Reede kunt u binnenkort verwachten. Vóór half december zal er op de lokatie Ter Reede geprikt gaan worden.

 

 

Griepprikcampagne van start | RIVM

Achtergrond informatie

Griep
Elke winter krijgt gemiddeld één op de tien mensen griep. Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus, ook wel influenzavirus genoemd. Griep gaat gemakkelijk over van de ene mens op de andere, bijvoorbeeld door hoesten, niezen of praten of door elkaar een hand te geven. Griep kan bij sommige mensen ernstige gevolgen hebben. De griepprik beschermt u tegen ernstige gevolgen van de meest voorkomende griepvirussen.

Hoe werkt de griepprik?
Als u een griepprik krijgt, dan zal uw lichaam afweerstoffen maken tegen het griepvirus. De griepprik werkt na twee weken. Als u daarna besmet wordt met het griepvirus, kunnen de afweerstoffen in uw lichaam het griepvirus onschadelijk maken. Als u de jaarlijkse griepprik heeft gehad, dan is de kans dat u griep krijgt kleiner en mocht u alsnog griep krijgen dan bent u vaak minder ernstig ziek. Ook de kans op complicaties zoals een longontsteking is kleiner. Door de griepprik is de kans ook kleiner dat uw ‘eigen’ ziekte erger wordt door griep en u beschermt met de griepprik ook anderen.

Heeft de griepprik bijwerkingen?
Soms kunt u bijwerkingen krijgen van de griepprik. De plaats van de prik op uw arm kan de eerste dag pijnlijk, rood of dik zijn. U kunt zich na de griepprik een paar dagen minder lekker voelen. Van de griepprik kunt u géén griep krijgen.

Het griepvirus verandert regelmatig. Daardoor kunt u elk jaar opnieuw griep krijgen. Daarom heeft u ook elk jaar een nieuwe griepprik nodig. Zo kan uw lichaam nieuwe afweerstoffen aanmaken. De samenstelling van het vaccin is elk jaar anders. Deze wordt afgestemd op de virussen die naar verwachting de komende winter veel voor gaan komen. Soms verandert het virus of overheerst een ander virus. De griepprik werkt dan minder goed maar beschermt nog steeds.

 

Pneumococcen vaccinaties

Indien u ook in aanmerking komt voor een pneumococcen vaccinatie krijgt u een uitnodiging die is bijgevoegd aan de uitnodiging voor de griepvaccinatie. Voor meer informatie:

Pneumokokkenprik voor volwassenen najaar 2023 | RIVM

Pneumokokken
Pneumokokken zijn bacteriën die ziekten als longontsteking, bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken. Iedereen kan deze bacterie bij zich dragen maar hoeft niet ziek te worden. Deze bacterie wordt overgedragen door niezen, hoesten, zoenen, aanraken en/of inademen. Vooral ouderen lopen het risico wél ziek te worden door pneumokokken.

Dit jaar krijgen de mensen in de leeftijd van 73 t/m 79 jaar een uitnodiging voor de Pneumokokkenvaccinatie. Dit vaccin beschermt gedurende 5 jaar tegen de 23 meest voorkomende type pneumokokken bacteriën die een longontsteking kunnen veroorzaken. Het is géén vaccin tegen het Corona virus.

Heeft de pneumokokkenvaccinatie bijwerkingen?
Bijwerkingen kunnen eventueel zijn lichte koorts, spierpijn  en de plaats van de prik kan de eerste dag wat pijnlijk, rood of dik zijn en gaat meestal binnen  1 à 2 dagen over. Dit komt omdat het lichaam bezig is met het opbouwen van afweer.

Voor meer informatie over de pneumokokken vaccinatie:

www.thuisarts.nl/pneumokokken

Terug naar overzicht
Twijfelt u of u wel naar de huisarts moet?
Hieronder vindt u allerlei informatie die u verder helpt.