Zoeken
Kies uw taal

Toestemming inzage

Beschikbaarheid van uw medisch dossier voor waarnemend huisarts, apotheek of medisch specialist.

Spoedgeval
Ziekte, een blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terechtkomen bij een onbekende arts, bij een andere apotheek of bij de huisartsenpost. Dan kan het belangrijk zijn dat deze onbekende arts of apotheek snel en gemakkelijk uw belangrijkste medische gegevens kan inzien. Zo krijgt hij snel een goed beeld van uw medische situatie. En zo krijgt u de juiste zorg. Zorgverleners willen daarom graag uw medische gegevens elektronisch kunnen opvragen.

Toestemming nodig
Als u op de huisartsenpost komt en u wilt dat de huisarts daar inzage heeft in de gegevens die wij in onze praktijk over u hebben dan moet u daarvoor vóóraf toestemming geven. Sinds 1 januari 2013 is toestemming vóóraf verplicht voor het ter beschikking stellen van uw gegevens aan de waarnemend huisarts, apotheek of medisch specialist.

Welke gegevens
De volgende gegevens zijn beschikbaar voor inzage na het geven van uw toestemming:

  • uw huidige gezondheidsproblemen;
  • welke medicijnen u gebruikt;
  • bekende allergieën;
  • informatie over contacten met u in de laatste vier maanden of over de laatste vijf contacten;
  • bijzonderheden die belangrijk zijn voor een waarnemend arts.

Wie kan mijn dossier bekijken
Door het geven van uw toestemming kunnen alleen waarnemend huisartsen, (ziekenhuis)apotheken en medisch specialisten uw dossier inzien. Anderen, zoals zorgverzekeraars, bedrijfsartsen, fysiotherapeuten hebben geen toegang tot uw dossier.

Wijze van uitwisseling
Na het geven van toestemming voor het uitwisselen van uw gegevens wordt uw BSN (Burger Servicenummer) aangemeld bij de Zorginfrastructuur. Dit is een streng beveiligd netwerk wat alleen toegankelijk is voor huisartsen, apotheken en medisch specialisten. Op het moment dat u bij een waarnemend huisarts op de huisartsenpost komt kan deze als hij het nodig acht uw dossier in onze praktijk via dit netwerk raadplegen. Het is dus niet zo dat uw medische gegevens in dit netwerk worden opgeslagen.  Deze gegevens bevinden zich uitsluitend in het computersysteem van onze praktijk.

Hoe geeft u toestemming
U kunt uw toestemming geven door dit op de praktijk kenbaar te maken.  Ook is het geven van uw toestemming mogelijk via de website www.volgjezorg.nl. Voor het geven van uw toestemming via deze website heeft u wel een DigID nodig. U kunt uw toestemming op elk moment ook weer intrekken.

 

Twijfelt u of u wel naar de huisarts moet?
Hieronder vindt u allerlei informatie die u verder helpt.