Koudekerkseweg 86 te Vlissingen  |  Routebeschrijving
A A

Griepcampagne 2022

Griep en Pneumokokken vaccinatie campagne 2022

Zoals ieder jaar wordt vanaf half oktober tot begin november de griepvaccinatie campagne uitgevoerd. Als u tot een risicogroep behoort of voor 1 mei 2022, 60 jaar of ouder bent, ontvangt u de uitnodiging voor de griepvaccinatie per post thuis. Als u geboren bent in één van de jaren 1953 t/m 1956 krijgt u dit jaar ook een oproep voor een pneumokokken vaccinatie.

Organisatie

De vaccinaties worden gegeven op donderdag 10 november en dinsdag 15 november.

U moet de uitnodiging voor de griepvaccinatie of de gecombineerde oproep voor griep- en pneumokokkenvaccinatie meenemen. Wij hebben deze nodig voor onze administratie.

U krijgt de vaccinatie in uw bovenarm. U wordt verzocht kleding aan te trekken waarbij u makkelijk een bovenarm vrij kunt maken. Als u ook een uitnodiging heeft gekregen voor de pneumokokken vaccinatie krijgt u in elke bovenarm een vaccinatie.

Achtergrond informatie

Griep
Elke winter krijgt gemiddeld één op de tien mensen griep. Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus, ook wel influenzavirus genoemd. Griep gaat gemakkelijk over van de ene mens op de andere, bijvoorbeeld door hoesten, niezen of praten of door elkaar een hand te geven. Griep kan bij sommige mensen ernstige gevolgen hebben. De griepprik beschermt u tegen ernstige gevolgen van de meest voorkomende griepvirussen.

Hoe werkt de griepprik?
Als u een griepprik krijgt, dan zal uw lichaam afweerstoffen maken tegen het griepvirus. De griepprik werkt na twee weken. Als u daarna besmet wordt met het griepvirus, kunnen de afweerstoffen in uw lichaam het griepvirus onschadelijk maken. Als u de jaarlijkse griepprik heeft gehad, dan is de kans dat u griep krijgt kleiner en mocht u alsnog griep krijgen dan bent u vaak minder ernstig ziek. Ook de kans op complicaties zoals een longontsteking is kleiner. Door de griepprik is de kans ook kleiner dat uw ‘eigen’ ziekte erger wordt door griep en u beschermt met de griepprik ook anderen.

Heeft de griepprik bijwerkingen?
Soms kunt u bijwerkingen krijgen van de griepprik. De plaats van de prik op uw arm kan de eerste dag pijnlijk, rood of dik zijn. U kunt zich na de griepprik een paar dagen minder lekker voelen. Van de griepprik kunt u géén griep krijgen.

Het griepvirus verandert regelmatig. Daardoor kunt u elk jaar opnieuw griep krijgen. Daarom heeft u ook elk jaar een nieuwe griepprik nodig. Zo kan uw lichaam nieuwe afweerstoffen aanmaken. De samenstelling van het vaccin is elk jaar anders. Deze wordt afgestemd op de virussen die naar verwachting de komende winter veel voor gaan komen. Soms verandert het virus of overheerst een ander virus. De griepprik werkt dan minder goed maar beschermt nog steeds.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar:

www.rivm.nl/griepprik

www.thuisarts.nl/griep

Pneumokokken
Pneumokokken zijn bacteriën die ziekten als longontsteking, bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken. Iedereen kan deze bacterie bij zich dragen maar hoeft niet ziek te worden. Deze bacterie wordt overgedragen door niezen, hoesten, zoenen, aanraken en/of inademen. Vooral ouderen lopen het risico wél ziek te worden door pneumokokken.

Dit jaar krijgen de mensen in de leeftijd van 73 t/m 79 jaar een uitnodiging voor de Pneumokokkenvaccinatie. Dit vaccin beschermt gedurende 5 jaar tegen de 23 meest voorkomende type pneumokokken bacteriën die een longontsteking kunnen veroorzaken. Het is géén vaccin tegen het Corona virus.

Heeft de pneumokokkenvaccinatie bijwerkingen?
Bijwerkingen kunnen eventueel zijn lichte koorts, spierpijn  en de plaats van de prik kan de eerste dag wat pijnlijk, rood of dik zijn en gaat meestal binnen  1 à 2 dagen over. Dit komt omdat het lichaam bezig is met het opbouwen van afweer.

Voor meer informatie over de pneumokokken vaccinatie:

www.thuisarts.nl/pneumokokken

www.rivm.nl/pneumokokkenprik

Naar archief

Spreekuur